Hapkido története

Mi is a Hapkido?

A Hapkido egy koreai harcművészet, mely a 20. század közepén alakult ki. Technikáinak egy része visszavezethető a japán Daito Ryu Aiki Ju Jutsura, éppen úgy, mint az Aikido.
A Daito Ryu Aiki Ju Jutsu mestere, Sogaku Takeda egy koreai tanítványt fogadott magához, aki a mestere halála után visszatért Koreába. Őt Choi Yong Sulnak hívták, és őt tekintik a Hapkido megalapítójának.

A Takeda Mestertől elsajátított technikák közé később más koreai technikák is belevegyültek, mint a Tae Kyon, ami a taekwondo elődjének számít. A Hapkido egy önvédelmi harcművészet, mely a test megismerése által éri el célját.

Az erre irányuló ismeretek elsajátításának eredménye már néhány hónap után láthatóvá és érezhetővé válik a tanítványok számára.

Testük nagyobb erőre és kitartásra tesz szert, mozgékonyabbá válik és javul a koordinációjuk. A tapasztalatok gyarapodása révén képessé válnak a támadások hatékony elhárítására. Fejlődésüknek ezen a pontján változás következik be a szellemi hozzáállásukban, és már nem önigazolás céljából akarnak helytállni egy harc során, ezért megpróbálják elkerülni azt.

Ezzel feltárul számukra ennek a harcművészetnek a belső lényege, amit már nem lehet szavakkal leírni, azt mindenkinek magának kell megtapasztalnia.
A Hapkido harcművészet számos fegyveres és fegyver nélküli technikát ölel magába, és technikáinak választékában semmilyen korlátozást nem ismer. Minden alkalmazható, ami az önvédelmet szolgálja.

Ütő- és rúgótechnikák, emelés a végtagoknál, az ellenfél dobása.

Az ellenfél érzékeny pontjaira fejtünk ki hatást, hogy minimális befektetéssel maximális hatást érjünk el. A cél az, hogy mértékletes önvédelmet alkalmazzunk, ami a támadás erősségéhez igazodik.

( Magyar Do Am Hapkido Szabadidő Sportszövetség)

Kapcsolat

 

+36 20 97 41 481

taekwondo@webmail.hu

Follow us